Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Βίντεο: «ΣΑΡΙΣΑ-2016» - Η αντεπίθεση των ελληνικών δυνάμεων για ανακατάληψη των περιοχών που είχαν καταλάβει οι «κόκκινοι»..

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΓΕΣ  
Με σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι δυνάμεις της «Κοκκινοχώρας» κατάφεραν να καταλάβουν ελληνικό εθνικό έδαφος, οδηγώντας τις ελληνικές δυνάμεις σε μείζονα αντεπίθεση, διεξήχθη η Εθνική Διακλαδική Άσκηση μεγάλης κλίμακας ΣΑΡΙΣΑ 2016 στον Κόλπο Ορφανού και στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ.

Στην αντεπίθεση αναλήφθηκαν επιθετικές επιχειρήσεις με την εμπλοκή της 1ης Στρατιάς, Σχηματισμών και Μονάδων του Γ΄Σώματος Στρατού, της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, της Ι Μεραρχίας Πεζικού, της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ και δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην άσκηση ΣΑΡΙΣΑ έγινε πρόσκληση δυνάμεων των ΗΠΑ (Navy SEALs), οι οποίες κατά το υποθετικό σενάριο αποτελούν τη «Λευκή Χώρα» που συνδράμουν την «Κυανοχώρα» στην αντιμετώπιση της «Κοκκινοχώρας».
Στη Τελική Φάση της Άσκησης που πραγματοποιήθηκε χθες συμμετείχαν συνολικά 1.892 αξιωματικοί και οπλίτες ενώ από πλευράς ΕΣ ασκήθηκαν με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ:
Συγκεκριμένα διατέθηκαν οι εξής δυνάμεις: 
Ένα Τακτικό Συγκρότημα Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων για την εκτέλεση επιθετικής ενέργειας
Δύο Α/Μ Λόχοι για την εκτέλεση αεροκίνητης ενέργειας
Ένας Λόχος Αλεξιπτωτιστών και προσωπικό υποστήριξης του 865 ΤΕΝΕΦ για εκτέλεση αεραποβατικής ενέργειας
Τέσσερις Α/Κ Πυροβολαρχίας Μέσου και Βαρέως Πυροβολικού και μία Α/Μ Πυροβολαρχία Πεδινού Πυροβολικού
Μία Διμοιρία Όλμων 4,2″, τρεις Oμάδες Όλμων 81mm, δύο Ομάδες ΑΤ TOW, Πυροβόλων Zu-23 και πολυβόλων όλων των διαμετρημάτων
Τακτικό Συγκρότημα Τάγματος Ελικοπτέρων, αποτελούμενο από Λόχο Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache, Λόχο Μεταφορικών Ελικοπτέρων Chinook και Λόχο Ελικοπτέρων NH90 και UH-1H, συνολικού αριθμού 25 Ε/Π.
Δύο ειδικές ομάδες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΟ/ΕΤΑ), δύο οχήματα ειδικών επιχειρήσεων Flyer και ένα αερόχημα Sperwer.
Aπό την Πολεμική Αεροπορία συμμετείχαν 22 μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων Μοιρών, ένα C-130 για μεταφορά και ρίψη αλεξιπτωτιστών, ένα Ε/Π Super Puma με τμήμα της 31 ΜΕΕΔ ενώ από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F464) και το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ (L175). Eίχε προηγηθεί η εκτέλεση της πρώτης φάσης στον Κόλπο Ορφανού με την διεξαγωγή αμφίβιων και αεραποβατικών ενεργειών.
Αναλυτική περιγραφή της Άσκησης και των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ κατά τη χθεσινή Τελική Φάση στο ακόλουθο βίντεο διάρκειας δύο ωρών: 
Σύμφωνα με το Διοικητή της 1ης Στρατιάς και Συντονιστή Αξιωματικό της Άσκησης, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, για τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ ΣΑΡΙΣΑ-2016 χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του δορυφορικού φάσματος, μεταξύ των οποίων 650 ασύρματοι και 450 Η/Υ για την υποστήριξη των δικτύων, αναπτύχθηκαν 22 χιλιόμετρα τηλεφωνικό καλώδιο, χρησιμοποιήθηκαν 75 οχήματα Μηχανικού όλων των τύπων, πραγματοποιήθηκαν 440 ώρες της Αεροπορίας Στρατού, 150 ώρες πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας και αντίστοιχες ώρες πλεύσης του Πολεμικού Ναυτικού ενώ καταναλώθηκε μεγάλος όγκος πυρομαχικών.
Mετά το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης αναφέρθηκε στον «υψηλό βαθμό επικινδυνότητας» που έχουν τέτοιες ευρείας κλίμακας ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αλλά και στο προχθεσινό ατύχημα με την πτώση του επιθετικού ελικοπτέρου, που –όπως είπε– ήταν «ένα ατύχημα το οποίο έγινε στην προσπάθεια των χειριστών να υλοποιήσουν την αποστολή τους με τον καλύτερο τρόπο, όπως ακριβώς θα κληθούν να πολεμήσουν». \
«Εγώ προσωπικά νομίζω, ότι όλοι μας είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς, τους στηρίζουμε και είμαστε κοντά τους. Χάρη στην εκπαίδευση τους και στην άμεση επέμβαση και του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων που ήταν εκεί αποφεύχθηκε και το χειρότερο. Μια παράκληση: Ας μη λησμονούμε όλοι μας, ας μη λησμονεί κανένας, ότι ο κίνδυνος και το ρίσκο είναι στενά συνυφασμένα με αυτό που υπηρετούμε», δήλωσε ο Α/ΓΕΣ.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.