Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η Τουρκία κατέρριψε το Su-24 για παραβίαση 17 δευτερολέπτων με στόχο να προκαλέσει σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Συρία (vid)

ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΝΑΛΥΤΕΣ - ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥΡΚΩΝ: "ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΕ ΑΠΕΙΛΗ"  
Μεγάλη ανησυχία για αντίποινα από τη Ρωσία στην κατάρριψη του Su-24 υπάρχει πλέον στην Άγκυρα με τον πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας να χαρακτηρίζει “μεγάλο λάθος” την ενέργεια αυτή, καθ' ότι το ρωσικό αεροσκάφος “δεν αποτελούσε απειλή” και αρκετούς να μιλούν για απόφαση του ίδιου του Αχμέτ Νταβούτογλου με στόχο να σπάσει η συνεργασία που αναπτύσσονταν μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στον πόλεμο κατά του ISIS.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι Τούρκοι παραδέχονται, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times αλλά και έγγραφο των Wikileaks προς το ΝΑΤΟ, πώς το Su-24 καταρρίφθηκε ενώ παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας για μόλις 17 δευτερόλεπτα, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του υποστήριξε πώς το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε βάση της θερμικής αποτύπωσης του στίγματος του ενός του συριακού εναέριου χώρου.
Σύμφωνα, λοιπόν με τον Ismail Hakki Pekin, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, η απόφαση να καταρριφθεί ένα ρωσικό Su-24 βομβαρδιστικό, ενώ είχε εμπλακεί σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση ήταν ένα μεγάλο λάθος.
Σε συνέντευξη του στο Sputnik επισήμανε ότι "το πολεμικό αεροπλάνο της Ρωσίας δεν αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και δεν παρουσίασε καμία εχθρική πρόθεση". Πρόσθεσε πώς τώρα η Τουρκία “θα πρέπει να περιμένει αντίποινα από τη Ρωσία” η οποία μάλιστα αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα Iskander στο Καλίνινγκραντ ως απάντηση και στη στήριξη που προσέφερε στην Τουρκία το ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα διεθνείς αναλυτές παρατηρούν πως η Άγκυρα επιχειρεί με την πολεμική αυτή κίνηση αλλά και με τις εμπρηστικές δηλώσεις των Νταβούτογλου - Ερντογάν για το περιστατικό να τορπιλίσει την υπό διαμόρφωση συμμαχία Ρωσίας - Δύσης για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στη συριακή κρίση και τη Μέση Ανατολή.
Έτσι εξηγούν και την απόφαση του Νταβούτογλου να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα με αεροπορικές επιδρομές Δύσης και Ρωσίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Άσαντ και αποτελούν άτυπους συμμάχους της Τουρκίας έχουν δώσει σημαντική ανάσα στο καθεστώς Άσαντ, γεγονός που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Άγκυρας που θέλει στη βορειοδυτική Συρία τη δημιουργία μίας νεκρής «ζώνης ασφαλείας».
Επίσης, η αεροπορική ομπρέλα Δύσης και Ρωσίας τον τελευταίο καιρό έχει οδηγήσει στην αναβάθμιση του ρόλου των Κούρδων του YPG και του PYD που αποτελούν τις μόνες αξιόπιστες χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή που πολεμούν τους τζιχαντιστές, με την Άγκυρα να θέλει να ανακόψει την πορεία τους προς τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία, καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και θα ενεργοποιήσει τα 20 εκατ. Κούρδων που κατοικούν στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Πέραν αυτού, αυξάνονται οι πληροφορίες διεθνώς για έντονη δράση Τούρκων ακροδεξιών από τους Γκρίζους Λύκους στις τάξεις των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Ουσιαστικά, με την τυχοδιωκτική κίνηση αυτή η Τουρκία επιχειρεί να εμπλέξει ολόκληρη τη Δύση και το ΝΑΤΟ σε μία νέα όξυνση με τη Μόσχα, την ώρα που οι σχέσεις των δύο πλευρών τον τελευταίο καιρό και δη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι τείνουν προς εξομάλυνση, με κοινό στόχο - και διαφορετικές ομολογουμένως προσεγγίσεις και σκοπούς - την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής απειλής.
Ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας να οξύνει πάση θυσία το κλίμα με τη Ρωσία, είναι η αποκάλυψη ότι ο Νταβούτογλου έδωσε το πράσινο φως για κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi για μία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου για μόλις 17 δευτερόλεπτα.
Αυτό υποστήριξαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι το Su-24 χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος.
Στο ίδιο μήκος κύματος για το τι ακριβώς συνέβη με την κατάρριψη του Sukhoi κινείται και το Wikileaks, το οποίο παρουσιάζει έγγραφο που φέρεται να είναι αυτό που παρουσίασαν οι διπλωμάτες της Άγκυρας στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ.

Το έγγραφο που επικαλείται το Wikileaks

000
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.