Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Μετά το «όχι» των Ελλήνων υπάρχουν Ευρωπαίοι πολιτικοί που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Ποια θα είναι η αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί την αγωνία της Χώρας μας τις επόμενες μέρες. Έχουν κατανοήσει ορισμένοι λαοί ότι το όχι της Ελλάδας τους αφορά όλους ; Σίγουρα πολλοί θα αιφνιδιάστηκαν από το αποτέλεσμα θεωρώντας ότι οι Έλληνες είναι πολύ μικροί για να αντισταθούν, όμως αν διάβαζαν πιο προσεκτικά την ιστορία θα έβλεπαν ότι αυτό είναι κάτι σύνηθες για αυτούς που γέννησαν τη δημοκρατία.
Ας δούμε όμως τους εταίρους μας, απότι φαίνεται υπέρμαχος της πιο θετικής στάσης είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ αντίθετα οι χώρες που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα την κατάσταση είναι κυρίως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία. Αρχηγός βέβαια της σκληρής στάσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ειδικά οι χώρες του νότου είναι στη πιο δυσχερή πολιτική κατάσταση καθόσον ο κόσμος περιμένει να δει πιο σκληρές γραμμές και από τις δικές του πολιτικές ηγεσίες. Το »όχι» απέκτησε δυναμική που σίγουρα θα έχει συνέχεια στην Ευρώπη.
Θα λέγαμε ότι οι δικαιολογημένοι πανηγυρισμοί για τη νίκη της δημοκρατίας δίνουν τη θέση τους στην σκληρή προσπάθεια να βρεθεί μια ευρωπαϊκή βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Εκεί η Ελλάδα θα αναζητήσει συμμάχους και υποστηρικτές και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε πως αυτές θα διαμορφωθούν. Σίγουρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά η ηρωική έξοδος Βαρουφάκη, πιστεύουμε ότι θα δώσει διέξοδο.
Όσο για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να κάνει ήδη δεύτερες σκέψεις ζητώντας να δοθεί στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολες, με ένα »όχι» , που δημιουργεί νέες συνθήκες διαπραγμάτευσης στον πρωθυπουργό από τη μία και Εταίρους και Θεσμούς  που δεν θέλουν να δείξουν αδύναμοι μπροστά στην απόφαση του Ελληνικού λαού. Σίγουρα ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός και από τους δύο άμεσα θα ήταν εφικτός, με όποιες βελτιώσεις που απαιτεί η ετυμηγορία του Ελληνικού λαού βραχυπρόθεσμα. Στόχος πάντα βέβαια των Εταίρων θα παραμείνει η απομάκρυνση της ενοχλητικής Ελληνικής Κυβέρνησης με την πρώτη ευκαιρία.