Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Όταν τα... δάχτυλα και οι προκλητικές χειρονομίες γράφουν ιστορία


Με αφορμή την (ακόμη διαφιλονικούμενη) χειρονομία του Γ. Βαρουφάκη, η Deutche Welle, μάλλον ξεχνά την προτεσταντική ηθική της και αποφασίζει να αφιερώσει ένα slide show σε χειρονομίες οι οποίες έχουν «γράψει ιστορία».

Προσέξτε κ. Νάνε

Σαφώς δεν πρόκειται για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη (άλλωστε αυτός έχει μουσι). Αυτός ο χρυσός νάνος δεν είναι καν Έλληνας, είναι Γερμανός. Όμως η χειρονομία του θεωρείται προσβλητική σε αρκετά μέρη του κόσμου.
Το διάσημο (πλαστογραφημένο;) δάχτυλο

Ανεξάρτητα εάν υπήρξε ή όχι παραποίηση, πρόκειται για ομιλία του 2013, στην οποία είπε: «η πρότασή μου ήταν η Ελλάδα να ανακοινώσει απλά ότι χρεοκοπεί – όπως το έκανε η Αργεντινή – εντός ευρώ τον Ιανουάριο του 2010 και να «δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία», λέγοντας τελικά μπορείς να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη σου». Μπορεί να μην έκανε αυτή τη χειρονομία – όταν ήταν ακόμη ακαδημαϊκός και όχι υπουργός Οικονομικών – αλλά σίγουρα την περιέγραψε.
Ολέθρια κίνηση

Ο τελευταίος αντίπαλος της Άγκελα Μέρκελ στην διαδικασία κατάκτησης της καγκελαρίας, ο σοσιαλδημοκράτης Peer Steinbrück, έγινε διάσημος μέσω οικονομίας και χειρονομιών. Όμως η παραπάνω φωτογραφία – που συνόδευε συνέντευξή του στην «Suddeutsche Zeitung» - δεν αποδείχθηκε τυχερή γι' αυτόν.
Το λάθος του Effenberg

Στους Γερμανούς ποδοσφαιρόφιλους είναι γνωστός ως «τίγρης». Όταν οι φίλαθλοι των αποδοκίμασαν κατά τη διάρκεια αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994, αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Ο τότε προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Bertie Vogts τον έβγαλε εκτός αγώνα. Ίσως ο Βαρουφάκης να μάθαινε πολλά εάν εξέταζε αυτήν την περίπτωση.
Αδρανή χέρια, παιχνίδι του διαβόλου

Μάλλον ποτέ δεν θα δούμε την Άνγκελα Μέρκελ να κάνει απρεπείς χειρονομίες δημοσίως. Η ίδια φαίνεται να έχει βρει την απάντηση στο ερώτημα «τι να κάνω τα χέρια μου, ενώ μιλάω;». Χρησιμοποιεί αυτήν την χειρονομία – επίδειξη δύναμης.
Μετρώντας τις επιπτώσεις

Είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας να περιμένει κάποιος ότι ο Β. Σόιμπλε θα κάνει μία τέτοια χειρονομία. Όμως η κριτική που ασκεί στην Αθήνα, ίσως δείχνει ότι το έχει κάνει μέσω των πράξεών του.
Το περίεργο αντίο του Νίξον

Ορισμένες χειρονομίες μένουν στη μνήμη μας, είτε για καλό, είτε για κακό. Κάποιες εξ αυτών υπήρξαν εμβληματικές. Άραγε τι να είχε στο μυαλό του ο Ρίτσαρντ Νίξον όταν έκανε την παραπάνω χειρονομία, με δεδομένο ότι ήταν κατά την αναγκαστική παραίτησή του από την προεδρία των ΗΠΑ, λόγω του σκανδάλου Watergate.
«Ποιητική αδεία»

Μερικές φορές, οι άνθρωποι βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν. Η τοιχογραφία του Μιχαήλ Αγγέλου, δείχνει το μυθικό πρωτότυπο πως το δημιούργημα αγγίζει τον δημιουργό του. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν προσέξει το μεσαίο δάχτυλο.
ΕΤ

Ούτε ο ΕΤ του Steven Spielberg, ούτε ο νεαρός πρωταγωνιστής χρειάζονται μαθήματα συμπεριφοράς. Άλλωστε ο ΕΤ είχε τρία δάχτυλα. Βέβαια αυτά τα δάχτυλα είχαν και θεραπευτικές ικανότητας, κάτι που θα ήταν πολύ χρήσιμο στον Γ. Βαρουφάκη.
Ροκ δάχτυλα

Με το δερμάτινο σακάκι και τη μηχανή του ο Γ. Βαρουφάκης παρουσιάζει τον εαυτό του ως επαναστάτη. Και το μεσαίο δάχτυλο εμφανίζεται συχνά στη σκηνή, όπως έχουν αποδείξει rock stars όπως οι Rolling Stones. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Keith Richards, χρησιμοποιεί πολύ συχνά αυτήν την χειρονομία.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.