Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ρωσική απόβαση στη Μεσόγειο - Μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στο "τρίγωνο" Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος απέναντι στην Τουρκία

ΣΤΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ  
Ρωσική «απόβαση» στη Μεσόγειο. Μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων της Μόσχας μετακινείται στην περιοχή εντός και πλησίον της ΑΟΖ της Κύπρου σε μία προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα πώς η Μεσόγειος αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα για την Ρωσία και είναι έτοιμη να συμβάλει στην προάσπιση των συμφερόντων χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, στη δημιουργία ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σαφώς και οι Ρώσοι προσδοκούν σε οφέλη απ’ αυτή τη συνεργασία, όπως να τους επιτραπεί να χρησιμοποιεί τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της Κύπρου, αλλά σε μία περίοδο που οι Τούρκοι προκαλούν και τραβούν επικίνδυνα το σχοινί της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο πλησιάζοντας αρκετά σε ένα θερμό επεισόδιο είτε στο Αιγαίο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, η παρουσία και μόνο ρωσικών πλοίων συνιστούν ένα μήνυμα προς την Άγκυρα.
Πόσο μάλλον όταν αναπτύσσεται μία στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ενεργός ο άξονας συνεργασίας και σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ με το Ισραήλ να έχει κάκιστες πλέον σχέσεις με την Τουρκία. 
Η διάρρηξη των σχέσεων Άγκυρας και Τελ Αβίβ επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι οι Τούρκοι έσπευσαν να μιλήσουν για «σαμποτάζ» του Ισραήλ στα τουρκικά μαχητικά F-4 μετά τα δύο δυστυχήματα. Σημειώνεται πώς οι Ισραηλινοί εκσυγχρόνισαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τουρκικών αεροσκαφών. 
Στη Μεσόγειο λοιπόν πλέον από το Στόλο της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για το μεγάλο αποβατικό πλοίο του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής «Αλεξάντρ Σαμπάλιν», το πυρηνοκίνητο επίσης αποβατικό «Γιαμάλ» και η κορβέτα «Λάντνι» που πέρασαν τα Στενά της Μαύρης θάλασσας και κατέπλευσαν προς τη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. 
Τα τρία αυτά πλοία έρχονται να προστεθούν και σε άλλα πολεμικά του Ρωσικού Στόλου που πλέουν στην περιοχή της Μεσογείου. Σημειώνεται πώς πρόσφατα ένας στολίσκος με επικεφαλής τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μοσκβά» πέρασε στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Είναι ξεκάθαρο πώς η Ρωσία θέλει να εντείνει την παρουσία της στη Μεσόγειο για λόγους στρατηγικής απέναντι σε αυτούς που τη θεωρούν «εχθρό», αλλά και να χτίσει νέες συνεργασίες, όπως αυτή με την Αίγυπτο. Οι δύο χώρες πέραν της συνεργασίας σε εξοπλιστικά προγράμματα (το Κάϊρο αποφάσισε πρόσφατα να προμηθευτεί ρωσικά μαχητικά) προχωρούν και σε κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο.
Στην επικείμενη αυτή άσκηση, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν τα δύο αποβατικά σκάφη τα «Αλεξάντρ Σαμπάλιν και «Γιαμάλ» πιθανόν να εμπλακεί και η Κύπρος παρέχοντας κυρίως κάποιες διευκολύνσεις στα ρωσικά πλοία.
Το βέβαιο είναι πάντως πώς τα ρωσικά πλοία θα βρεθούν απέναντι σε τουρκικά σκάφη στην κάθοδο του προς τη Μεσόγειο δεδομένου ότι για το επόμενο διάστημα οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχές στο όρια της ΑΟΖ Κύπρου και της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ για αεροναυτικά γυμνάσια. 
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.