Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Πλέον, γράφουμε από κοινού την τύχη μας

Συνέντευξη στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπου ανέλυσε την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και τις αλλαγές που προωθεί η νέα κυβέρνηση.

Όπως υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, δεν υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, καθώς οι πλευρά των θεσμών ζήτησε να κατατεθούν την Τρίτη. «Δεν καθυστερήσαμε. Εμείς ήμασταν έτοιμοι από το πρωί, αλλά ήταν αίτημα των θεσμών να κατατεθούν οι προτάσεις αύριο (σ.σ. Τρίτη) το πρωί» τόνισε.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως οι δύο πλευρές (ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί) συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η λιτότητα που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα και να γράψουν από κοινού ένα καινούριο πακέτο μεταρρυθμίσεων και προτάσεων, προκειμένου να αλλάξουν την ελληνική οικονομία.
«Κάτι εξαιρετικό έγινε στην Ευρώπη, και ήταν αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχαμε με τους εταίρους μας. Αυτό που συλλογικά αποφασίσαμε να κάνουμε είναι στην ουσία ότι η χώρα, η οποία βρέθηκε σε μία τρομερή κρίση και η οποία επί πέντε χρόνια εφαρμόζει ένα οικονομικό πακέτο μεταρρυθμίσεων -το οποίο κατά τη γνώμη μας έχει αποτύχει-, αποφασίσαμε ότι αυτή η λιτότητα στον “αυτόματο πιλότο” έχει τελειώσει και ότι εμείς η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα έχουμε μια ευκαιρία να γράψουμε από κοινού ένα καινούριο πακέτο μεταρρυθμίσεων και προτάσεων για το πως θα μεταρρυθμίσουμε την οικονομία του κοινωνικού κράτους, το κράτος και τα θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Και αυτό κάνουμε. Είναι πολύ ενθουσιώδεις οι στιγμές γιατί συγγράφουμε την τύχη μας» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο έγγραφο που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση. «Οι μεταρρυθμίσεις που καταθέτουμε αφορούν στη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και ακόμα χειρότερα την φορολογική αμνηστία που απολαμβάνουν οι πλούσιοι αυτής της χώρας. Υπάρχουν πρόνοιες για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» του τραπεζικού συστήματος που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των τραπεζών, καθώς και ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ανθρωπιστική κρίση που έχει κορυφωθεί λόγω των αποτυχημένων πολιτικών της τελευταίες πενταετίας» είπε και συμπλήρωσε:
«Επίσης, υπάρχει πρόνοια για την αναδιάρθρωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο με τον οποίο διαπλέκονται με το σύστημα, το γνωστό “τρίγωνο της αμαρτίας”: η ανάθεση των δημοσίων έργων, ορισμένοι τομείς όπου υπάρχει διαφθορά... Είναι μια ολοκληρωμένη λίστα. Σχετικά με τη λιτότητα αυτό το πακέτο δεν αντιμετωπίζει τόσο τα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ως μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης, συμφωνήσαμε οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος να εγκαταλειφθούν και αρχίζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι μια καινούρια αρχή και για μας και για τους εταίρους μας».
Ο Έλληνας υπουργός ρωτήθηκε και για τη λιτότητα, για την καταπολέμηση της οποίας εκλέχθηκε στην κυβέρνηση από το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το κάνουμε και το κάνουμε αποτελεσματικά. Έχουμε καταφέρει για τους επόμενους 4 μήνες, που είναι η συμφωνία που κάναμε με τους θεσμούς, ότι δεν θα κοπούν συντάξεις, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση» ανέφερε και πρόσθεσε πως «θα γίνουν μια σειρά κινήσεων κατά της φτώχειας και το πιο σημαντικό είναι ότι γυρίζουμε σελίδα και ο ελληνικό λαός γράφει από κοινού το πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια».
«Σας διαβεβαιώνω ότι ο κόσμος στους δρόμους έχει ενθουσιαστεί από αυτή την επιστροφή στην αξιοπρέπεια για ένα λαό που επί πέντε χρόνια τον αντιμετώπιζαν σαν μια ψόφια αποικία και του είχαν επιβάλει λιτότητα στον αυτόματο πιλότο, με μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν αντιμετώπισαν τα σοβαρά φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής και όλες τις κακοήθειες της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ όταν ρωτήθηκε για τη χρηματοδότηση των μέτρων που υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που απολύθηκαν παράνομα αφορά 2.000 άτομα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων, συνεπώς δεν υπάρχει επίπτωση στα δημοσιονομικά από αυτή την κίνηση. Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας ότι θα το χειριστούμε με ένα τρόπο που να μην επηρεάζει την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και να μην έχει οικονομικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη. Κάθε προεκλογική υπόσχεση που δώσαμε θα ενσωματωθεί με ένα τρόπο που θα είναι συνεπής με αυτό τον καινούριο διάλογο που κάνουμε με τους εταίρους μας αναφορικά με αυτό το σχέδιο, το οποίο ελπίζουμε να επιτρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης, γιατί ακόμα ανάκαμψη δεν έχουμε δει -παρά τις φήμες που κυκλοφορούν».
Τέλος, η Κριστιάν Αμανπούρ ρώτησε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών «αν η συμφωνία που έκανε η νέα κυβέρνηση σημαίνει ότι θα πάρει και άλλα δάνεια».
«Σκεφτείτε, είχαμε τρία Eurogroup τις τελευταίες εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα έδωσε αγώνα για να ακουστεί για το πως να μεταρρυθμιστεί η χώρα και πως να αλλάξει η λιτότητα με τέτοιο τρόπο που να της επιτρέψει να καταγράψει ανάπτυξη και να ξεπληρώσει τα χρέη της, χωρίς να εξαρτάται από αυτές τις δόσεις. Θα μπορούσαμε να το έχουμε τελειώσει, απλώς υπογράφοντας το κείμενο που μου παρουσίασαν, και να παίρναμε την επόμενη δόση. Δεν το κάναμε γιατί όπως σας είπα, θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την εξάρτηση» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.
«Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι αφενός να μεταρρυθμίσουμε αυτή τη χώρα σωστά, με τον τρόπο που εμείς σχεδιάζουμε και όχι με τον τρόπο που μας επιβάλλουν απέξω. Αφετέρου, πρέπει να ρυθμίσουμε έτσι τη λιτότητα προκειμένου να αποκλιμακωθεί αυτός ο κύκλος του χρέους και να μπορέσουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Αυτό αρχίζουμε να κάνουμε τώρα, δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο ακόμα, ήταν το πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Είμαι ενθουσιασμένος που το κάναμε, αλλά είμαι συγκρατημένος για τις προοπτικές να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο με τους εταίρους μας σε ένα κλίμα συνεργασίας αναζητώντας αμοιβαία οφέλη» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
οοο

Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.