Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΥ: Θέμα χρόνου ο Έμπολα να εξαπλωθεί σε διεθνή κλίμακα

«Είναι αναπόφευκτο»
ΠΟΥ: Θέμα χρόνου ο Έμπολα να εξαπλωθεί σε διεθνή κλίμακα

Θα σημειωθούν περισσότερα κρούσματα του ιού Έμπολα στην Ευρώπη - «Είναι μάλλον αναπόφευκτο... ότι τέτοια περιστατικά θα συμβούν στο μέλλον λόγω των μαζικών ταξιδιών που γίνονται τόσο από την Ευρώπη προς τις πληγείσες χώρες και αντιστρόφως»

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα του φονικού ιού του Έμπολα στην Ευρώπη, όπου όμως οι αρχές είναι πολύ καλά προετοιμασμένες για να ελέγξουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας, ανακοίνωσε σήμερα μια ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι μία γυναίκα στην Ισπανία είναι το πρώτο κρούσμα του ιού του αιμορραγικού πυρετού στην Ευρώπη, η Σουζάνα Γιάκαμπ, η επικεφαλής της διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δήλωσε ότι θα υπάρξουν τέτοια κρούσματα, σημειώνοντας πως είναι «αναπόφευκτα».

«Τέτοια εισαγόμενα κρούσματα και περιστατικά παρόμοια με αυτά που συνέβησαν στην Ισπανία, θα συμβούν επίσης στο μέλλον, το πιθανότερο» είπε η Γιάκαμπ στο Reuters σε μια συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά από το γραφείο της στην Κοπεγχάγη.

«Είναι μάλλον αναπόφευκτο... ότι τέτοια περιστατικά θα συμβούν στο μέλλον λόγω των μαζικών ταξιδιών που γίνονται τόσο από την Ευρώπη προς τις πληγείσες χώρες και αντιστρόφως» υποστήριξε η ίδια.

Η Γιάκαμπ επισήμανε ότι στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες που φροντίζουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό οι οποίοι επαναπατρίζονται, όπως επίσης τις οικογένειές τους και τους ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος, κινδυνεύουν περισσότερο από το να μολυνθούν. «Θα συμβεί» προειδοποίησε η ίδια.

«Όμως το σημαντικότερο κατά την άποψή μας είναι ότι η Ευρώπη κινδυνεύει σε χαμηλό βαθμό και ότι το ειδικά οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι από τις καλύτερα προετοιμασμένες στον κόσμο για να ανταποκριθούν στους ιογενείς αιμορραγικούς πυρετούς. περιλαμβανομένου του Έμπολα».

Με τα κρούσματα στη Δυτική Αφρική να αυξάνονται ραγδαία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου ο Έμπολα να εξαπλωθεί σε διεθνή κλίμακα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι η πιθανότητα τα σποραδικά κρούσματα να οδηγήσουν σε ένα ξέσπασμα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή αλλού εκτός της Αφρικής είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), που παρακολουθεί την ασθένεια στην ΕΕ, ανέφερε σήμερα ότι ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα οι ταξιδιώτες να μεταφέρουν τον Έμπολα χωρίς να το γνωρίζουν, οι υγειονομικές αρχές της περιοχής «μπορούν αποτελεσματικά να εντοπίσουν και να επιβεβαιώσουν τα κρούσματα του ιού Έμπολα και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωσή του».

Την ίδια ώρα στη Γενεύη ο καθηγητής Πίτερ Πάιατ, που προεδρεύει μιας νεοσύστατης ομάδας που έχει αναλάβει το συντονισμό των επιστημονικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του Έμπολα για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε σήμερα ότι το να φροντίζει κανείς τους ασθενείς με τον ιό ενέχει τους πιο «μεγάλους κινδύνους» αφού το παραμικρό λάθος «μπορεί να αποβεί μοιραίο» για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για μια αυστηρή πειθαρχία και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι προτιμότερο «να κατηγορηθεί κανείς ότι κάνει περισσότερα από ό,τι χρειάζεται, παρά να μη λαμβάνει όλα τα μέτρα».

«Είναι πολύ επικίνδυνο να φροντίζει κανείς τους ασθενείς του ιού Έμπολα. Το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο», τόνισε ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος του ΠΟΥ για την καταπολέμηση του Aids και καθηγητής στο πανεπιστήμιο London School of Hygiene and Tropical Medicine, ερωτηθείς σχετικά με το κρούσμα της νοσοκόμας στην Ισπανία που μολύνθηκε σε ένα νοσοκομείο στη Μαδρίτη.

«Δεν μου προκάλεσε έκπληξη. Ακόμα και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που εφαρμόζουν μια δρακόντεια πειθαρχία είδαν δύο στελέχη τους να μολύνονται. Αυτοί είναι οι κίνδυνοι του ιατρικού επαγγέλματος» τόνισε ο καθηγητής.Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.