Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Διευκρινίσεις ζητεί το ΥΠΕΣ για τα οικονομικά του Δήμου Μαραθώνα

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος.


Περισσότερες διευκρινίσεις από τον προϊστάμενο Οικονομικών του Δήμου Μαραθώνα ζητεί με έγγραφό του το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του δήμου. Η αρμόδια υπηρεσία ζητεί περισσότερα δεδομένα προκειμένου να διερευνήσει τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε ο νέος δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης για τη δήλωση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», στην οποία προέβη λίγες ημέρες πριν, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του δήμου.
Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση του κ. Ψινάκη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργού Αργύρη Ντινόπουλου, ο οποίος, έπειτα από συνάντηση με τον δήμαρχο Μαραθώνα, εκταμίευσε άμεσα κονδύλια -από τα προβλεπόμενα για τη χρηματοδότηση του δήμου- προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άμεσο οικονομικό αδιέξοδο.

Το Οικονομικό Παρατηρητήριο, υπηρεσία που συστάθηκε προκειμένου να παρακολουθούνται τα οικονομικά των ΟΤΑ καθώς τα χρέη τους εγγράφονται στο συνολικό χρέος της χώρας, στο έγγραφό του επισημαίνει προς τον οικονομικό διευθυντή, ότι όσα ανέφερε ο δήμαρχος Μαραθώνα, ότι δηλαδή ο δήμος χρωστά 12,7 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, προμήθειες και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν έως το τέλος του έτους, δεν επιβεβαιώνονται από τα οικονομικά στοιχεία τα οποία έχει αποστείλει ο δήμος. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «οι ως άνω υποχρεώσεις δεν επιβεβαιώνονται από τα οικονομικά στοιχεία τα οποία αποστέλλονται με ευθύνη σας στη βάση δεδομένων του ΥΠΕΣ και με βάση τα οποία εκτελείται ο έλεγχος του προϋπολογισμού του 2014 από το Παρατηρητήριο». Το Οικονομικό Παρατηρητήριο ζητεί από τον οικονομικό διευθυντή του Δήμου Μαραθώνα εντός πέντε ημερών να αποστείλει τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

Το Οικονομικό Παρατηρητήριο εξετάζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού των δήμων ανά τρίμηνο, ανάλογα με τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ίδιοι οι δήμοι, προκειμένου να παρακολουθείται η οικονομική τους λειτουργία. Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν εκτελείται, επιβάλλεται ο δήμος να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να μη δημιουργούνται περαιτέρω ελλείμματα στους δήμους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, «οι αιρετοί μπορεί να κάνουν δηλώσεις, ωστόσο οι υπάλληλοι οφείλουν να αποστέλλουν τα σωστά στοιχεία και η Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής θα έπρεπε να διενεργεί έλεγχο ανά τρίμηνο. Απαιτείται λοιπόν περαιτέρω έλεγχος».

Προσωπικό καθαριότητας

Ταυτόχρονα, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αντάλλαξαν πυρά μέσω ανακοινώσεων για το θέμα της πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας στην περιφέρεια και το αίτημα το οποίο κατατέθηκε προς το υπουργείο. Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την κ. Δούρου ότι δεν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα παρά τις δηλώσεις της, ενώ η περιφερειάρχης τον κάλεσε να απαντήσει αν κάνει δεκτό το αίτημά της για προσλήψεις.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.