Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Η αντιμισθία των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης

Με τον Καλλικράτη (Ν.3852/2010)  μπήκε τέλος στο καθεστώς των «εξόδων παράστασης»  για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το αξίωμα των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων δημοτικών Συμβουλίων έπαψε να είναι «τιμητικό και άμισθο»  και αναγνωρίστηκε δικαίωμα αντιμισθίας, δηλαδή μισθού  στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης σαν αντιστάθμισμα για την πλήρη απασχόλησή τους στην  θέση ευθύνης που αναλαμβάνουν.

Η καθιέρωση της αντιμισθίας δημιούργησε αυξημένες υποχρεώσεις   στα αιρετά όργανα δεδομένου  ότι  καλούνται  να ασκήσουν με αποδοτικότητα και εντιμότητα την αποστολή τους διαθέτοντας ολον τον αναγκαίο χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται  και να προασπιστούν το δημόσιο συμφέρον με επακόλουθο  να σταματήσουν ή να περιορίσουν  την επαγγελματική τους δραστηριότητα
Η αντιμισθία των αιρετών, από 1.1.2013, έχει διαμορφωθεί, ως εξής:
Κατηγορία  αποδοχές
Γενικός Γραμματέας Υπουργείου 4.750,00
Δήμαρχος (Δήμος άνω των 100.000 κατοίκων) 4.275,00
Δήμαρχος (Δήμος 20.000 – 100.000 κατοίκων) 3.420,00
Δήμαρχος (Δήμος κάτω των 20.000 κατοίκων) 2.565,00
Αντιδήμαρχος (Δήμος άνω των 100.000 κατοίκων) 2.137,50
Αντιδήμαρχος (Δήμος 20.000 – 100.000 κατοίκων) 1.710,00
Αντιδήμαρχος (Δήμος κάτω των 20.000 κατοίκων) 1.282,50
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου (Δήμος άνω των 100.000 κατοίκων) 900,00
Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου (Δήμος 20.000–100.000 κατοίκων) 720,00
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου (Δήμος κάτω των 20.000 κατοίκων) 540,00
Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης (Δήμος άνω των 100.000 κατοίκων) 900,00
Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης (Δήμος 20.000 – 100.000 κατοίκων) 720,00
Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης (Δήμος κάτω των 20.000 κατοίκων) 540,00

Για την περίπτωση  αιρετών, με υπαλληλική ιδιότητα, για την άσκηση των καθηκόντων τους ισχύουν τα εξής:

Οι  δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων που έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλων ΝΠΔΔ ή κρατικών ΝΠΙΔ και επιχειρήσεων  λαμβάνουν ειδική άδεια από την υπηρεσία τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Παράλληλα, οι σύμβουλοι, που αναλαμβάνουν καθήκοντα σε συγκεκριμένα όργανα της Αυτοδιοίκησης, λαμβάνουν ειδική άδεια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στην άσκηση των καθηκόντων τους. Συγκεκριμένα, βάσει του άρθρου 93 του Ν 3852/2010, στους δημάρχουςαντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους, που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ., χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους. Την ειδική αυτή άδεια λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.

Οι εισφορές επί των αποδοχών της θέσης αιρετών, που αναφέρονται παραπάνω, οι οποίες αντιστοιχούν στον ασφαλισμένο αιρετό, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου δήμου, ενώ οι τυχόν εισφορές που αντιστοιχούν στον εργοδότη βαρύνουν τον προϋπολογισμό του φορέα από τον οποίο προέρχεται. Για τους υπαλλήλους των λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. το σύνολο των εισφορών τους βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου δήμου.

Η διαδικασία καταβολής των εισφορών, επί των αποδοχών της οργανικής θέσης, στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που έχουν την ιδιότητα της παραγράφου 1 του παρόντος. Χορηγείται από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών κατ’ έτος επιπλέον της κανονικής και με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν είναι δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων. Με τις ίδιες προϋποθέσεις, χορηγείται ειδική άδεια μέχρι τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες, κατ’ έτος, επιπλέον της κανονικής τους άδειας, στους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς και στους προέδρους των Συνδέσμων Δήμων.

Ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών λαμβάνουν, επίσης, και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων και τριάντα (30) ημερών οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων. Η ειδική άδεια των εξήντα (60) και τριάντα (30) ημερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά, σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, μετά από σχετική αίτηση του αιρετού. Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά από την υπηρεσία του αιρετού και το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και για όσους είναι ιατροί του Ε.Σ.Υ., μέλη Δ.Ε.Π Πανεπιστημίων και Ε.Π.Τ.Ε.Ι., περιλαμβανομένων και του ειδικού και επιστημονικού προσωπικού, καθώς και για αναπληρωτές καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής. Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου, μετά από αίτησή τουςμετατίθενται ή αποσπώνται εκεί, όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.