Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Καταργούν και την Αυτοδιοίκηση! -Οικονομικοί "Επίτροποι" σε Δήμους και Περιφέρειες με απαίτηση της Τροϊκας

Τι προβλέπει η συμφωνία με την κυβέρνηση

Καταργούν και την Αυτοδιοίκηση! -Οικονομικοί "Επίτροποι" σε Δήμους και Περιφέρειες με απαίτηση της Τροϊκας Τι προβλέπει η συμφωνία με την κυβέρνηση
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών - σχετική αναφορά είχε κάνει το thebest.gr- για άγριες περικοπές στα οικονομικά των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Δήμοι και Περιφέρειες θα υπόκεινται στο εξής σε ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο και θα δίνουν κάθε μήνα "απολογία" για τις δαπάνες τους στους εντεταλμένους της Τροϊκας....
Παράλληλα, η συμφωνία των δανειστών με την κυβέρνηση είναι ότι σε κάθε φορέα Αυτοδιοίκησης θα οριστεί φυσικό πρόσωπο που θα είναι υπόλογο για τις δαπάνες!
Μετά την κυβέρνηση, η Τροϊκα ακυρώνει στην πράξη και στην Αυτοδιοίκηση καθώς Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα έχουν στο εξής περιορισμένο ρόλο στην ιεράρχηση των δαπανών, όπως φυσικά και τα αιρετά όργανα, Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.
Όπως προβλέπει η τελική συμφωνία με την Τρόικα - η οποία θα θεσμοθετηθεί με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου -, η πορεία των δημοσίων οικονομικών στη χώρα μας θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση. Παράλληλα με τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ. Σε όλους αυτούς τους φορείς (υπουργεία, Ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ) θα τοποθετηθεί υπόλογος για τις δαπάνες.
Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από τον στόχο του μνημονίου (στα έσοδα ή στις δαπάνες), θα σημαίνει συναγερμός, ώστε να διορθωθεί η πορεία μέσα στο τρίμηνο.
Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχή τρίμηνα παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών».
Μάλιστα προσδιορίζεται ρητά ότι οι περικοπές θα ξεκινούν από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και θα φθάνουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν χθες το φως από το "Βήμα" (ρεπορτάζ Ζώης Τσώλης), η διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ θα ελέγχεται κεντρικά από τις Βρυξέλλες και εφόσον έχει ναυαγήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (λόγω περικοπών), τότε οι αποφάσεις για το πού θα διατεθούν οι κοινοτικοί πόροι και ποια έργα και προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν θα λαμβάνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτόν τον τομέα ρόλο επιτρόπου αναμένεται να έχει ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ.
Παρ' ότι στη συμφωνία ορίζεται πως στη λίστα των αυτόματων περικοπών δεν περιλαμβάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, οι περικοπές στις επιχορηγήσεις αναμένεται να οδηγήσουν πρώτα σε περικοπές αμοιβών στους ΟΤΑ και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό και σε δεύτερο χρόνο - αν συνεχιστεί η κατάσταση - σε «λουκέτο». Ο «ξαφνικός θάνατος» θα είναι αναπόφευκτος αν κοπεί οριστικά η χρηματοδότηση.
Πηγή: 

Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.