Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχονται "καμπάνες" στους δήμους που ρίχνουν ακόμη τα σκουπίδια τους σε χωματερές

Η Περιβαλλοντική Αποκατάσταση  του παλαιού ΧΑΔΑ του Βαρνάβα Μαραθώνα καθυστερεί.

Καμπάνες στους δήμους που ρίχνουν ακόμη τα σκουπίδια τους σε χωματερές ετοιμάζουν ΥΠΕΚΑ και Υπουργείο Εσωτερικών.Για το λόγω αυτό άλλωστε συσκέφθηκαν Παπακωνσταντίνου και Κουκουλόπουλος.Στη σύσκεψη τονίστηκε για ακόμα μια φορά ότι η άμεση παύση της λειτουργίας όλων των ενεργών ΧΑΔΑ και η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης όλων των ανενεργών ΧΑΔΑ, είναι επιβεβλημένη τόσο για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος. Με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενδεχόμενη επιβολή οποιουδήποτε ύψους προστίμου από την Ε.Ε. θα αποτελούσε σημαντική έλλειψη αξιοπιστίας έναντι των προσπαθειών εξοικονόμησης πόρων που καταβάλλονται σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης και από τους πολίτες.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ήδη είναι ελάχιστος ο χρόνος για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών που θα διασφαλίσουν τη συμμόρφωση της χώρας με τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και την αποφυγή του βαρύτατου προστίμου. Σε κάποιες περιπτώσεις, το κλείσιμο των ΧΑΔΑ που ακόμα χρησιμοποιούνται από σχετικά μικρό, πλέον, αριθμό Δήμων προσκρούει σε σημαντικά εμπόδια και δυσκολίες οι οποίες δεν έχουν τύχει κατάλληλης αντιμετώπισης, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους καταγγελίες για ενεργοποίηση κλειστών ΧΑΔΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε σαφές κατά τη σύσκεψη ότι το άμεσο κλείσιμο των ΧΑΔΑ και η αποκατάσταση τους δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται με βάση τις τοπικές δυνατότητες – αδυναμίες των εμπλεκόμενων φορέων, ούτε μπορούν να αφεθούν οι σχετικές διαδικασίες να κυλήσουν με βάση την πεπατημένη και τους συνήθεις ρυθμούς τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας.

Το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, επιστρατεύοντας τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και όλους τους σχετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που προβλέπει η νομοθεσία, θα ακολουθήσει διαδικασία άμεσης πιστοποίησης της παύσης λειτουργίας των ΧΑΔΑ και των σχετικών καταγγελιών, προκειμένου εν συνεχεία να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες.

Στη σύσκεψη κρίθηκε απαραίτητο να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες, έτσι ώστε οι Δήμοι που διαθέτουν αδικαιολόγητα τα απορρίμματα τους σε ΧΑΔΑ να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις κυρώσεις και να επιβληθούν τα ανώτατα πρόστιμα που η σχετική νομοθεσία προβλέπει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.