Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ – ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ



          

kalos1Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια υποδέχθηκε η πόλη του Μαραθώνα τα διεθνή δημοσιεύματα που αναφέρουν τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις παγκοσμίου βεληνεκούς διακρίσεις ενός δικού της παιδιού, του Δρ Μάικλ Κάλος,καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Κάλος, κατάφερε με γονιδιακή θεραπεία να καταστρέψουν καρκινικούς όγκους σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο λευχαιμίας.
Η ερευνητική ομάδα τροποποίησε γενετικά τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να καταστρέψουν ένα συγκεκριμένο μόριο πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια των λευχαιμικών κυττάρων. Τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα αναπτύχθηκαν έξω από τον οργανισμό των ασθενών και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ιού ως «οχήματος», εισήχθησαν σε άτομα που έπασχαν από προχωρημένη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Μετά τη θεραπεία, δύο ασθενείς που είχαν μικρό προσδόκιμο ζωής, παρουσιάζουν πλέον πλήρη ύφεση της πάθησης εδώ και περίπου έναν χρόνο, κανένα ίχνος λευχαιμίας στο αίμα τους, ενώ και σε τρίτο ασθενή ο όγκος παραμένει υπό έλεγχο. 
Ο Δρ Μάικλ Κάλος, 49 ετών σήμερα, έζησε με την οικογένειά του και μεγάλωσε στη Νέα Μάκρη όπου είναι και δημότης. Φοίτησε στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Νέας Μάκρης κι εκεί ολοκλήρωσε τα μαθητικά του χρόνια. 
Ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Σε μια περίοδο που ως χώρα εισπράττουμε συνεχώς την κριτική από το εξωτερικό, τα επιστημονικά επιτεύγματα και οι διακρίσεις ενός συμπολίτη μας, ενός δικού μας ανθρώπου, μας χαροποιούν και μας κάνουν ξεχωριστά υπερήφανους. Θα είναι μεγάλη τιμή για μένα να τον υποδεχθώ και να του σφίξω το χέρι». 
Ο Δρ Μάικλ Κάλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής της Μινεσότα όπου έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Μικροβιολογίας με ειδικότητα στην γενετική. Ολοκλήρωσε δύο μεταδιδακτορικές υποτροφίες στο Κέντρο Καρκινικής Έρευνας Fred Hutchinson όπου μελέτησε τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και στο εργαστήριο του Δρ Philip Greenberg στο πρόγραμμα της Ανοσολογίας όπου, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων, έπαιξε πρωτοποριακό ρόλο στην ανάπτυξη γενετικών προσεγγίσεων για την επίτευξη εξειδικευμένης στόχευσης των λεμφοκυττάρων μέσω της μεταφοράς των αλυσίδων των υποδοχέων των Τ- κυττάρων. 
Μετά την θητεία του στο Κέντρο Καρκινικής Έρευνας Fred Hutchinson, εργάστηκε στην Εταιρία Βιοτεχνολογικής Έρευνας, Corixa, που βρίσκεται στο Σιάτλ, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη και προκλινική αξιολόγηση καινοτόμων εμβολίων για τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα, εργασία η οποία οδήγησε στην έκδοση μιας σειράς ευρεσιτεχνιών. 
Μετά την θητεία του στη Corixa, ο Δόκτορας Κάλος προσλήφθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Ιατρικό Κέντρο, City of Hope, ως ιδρυτικός μέλος και διευθυντής του CICSL (Clinical Immunobiology Correlative Studies Laboratory), όπου εγκατέστησε και διηύθυνε ένα υψηλού επιπέδου (GLP- level) εργαστήριο που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εφαρμογή μοριακών, και βιοχημικών αναλύσεων όπως και μεθόδων ροής, προκειμένου να εκτιμηθούν με ολοκληρωμένο τρόπο η επίπτωση όσο και η αποτελεσματικότητα των πρωτόκολλων ανοσοθεραπείας αρχικών σταδίων της νόσου. 
Τον Δεκέμβριο του 2008 ο Δρ Κάλος προσελήφθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας όπου, ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής, ιδρυτικό μέλος και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταγραφικών και Σχετικών Ερευνών και μέλος του Προγράμματος Μεταγραφικών Ερευνών του Κέντρου Καρκίνου Abramson, ασχολείται με την μεταγραφική/κλινική ανάπτυξη και αξιοποίηση μέσω βιοδεικτών καινοτόμων ανοσοθεραπειών με κυτταρική βάση. 
Ο Δρ Κάλος είναι συγγραφέας πολλαπλών πρωτότυπων έγκριτων δημοσιεύσεων όπως και άρθρων ανασκόπησης και έχει γράψει κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία σχετικά με το αντικείμενο της ανοσοθεραπείας του καρκίνου. Επιπρόσθετα, είναι μέλος συντονιστικών επιτροπών για διεθνείς ομάδες εργασίας για την παρακολούθηση της ανοσίας. 
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 
CBS 
Reuters 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 
ΤΟ ΒΗΜΑ 
ΙΑΤΩΡ 
POLISPRESS 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.