Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Στον Δήμο Μαραθώνα - Πίνουμε νερό ή δηλητήριο;


Πριν μερικά χρόνια υπήρχαν στην αγορά πάνω από 60.000  χημικά παρασκευάσματα, από τα οποία τα 35.000 ήταν πολύ βλαβερά έως θανατηφόρα για την υγεία. Τα χημικά αυτά με τη μορφή τοξικών αποβλήτων ενταφιάζονται στη γη ρίχνονται στα ποτάμια, στα ρυάκια και καταλήγουν στη θάλασσα, χωρίς καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις που έχει αυτό στους ανθρώπους ή στο περιβάλλον. Τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα αποτελούν ευεργετήματα για τους γεωργούς όλου του κόσμου, είναι έτσι κατασκευασμένα όμως που αποτελούν και βόμβες για το νερό της γης. Ισχυρά εντομοκτόνα, όπως, το  DBCP  μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και στειρότητα  στον άνθρωπο. Το δηλητήριο διαπερνά τα στρώματα της γης και καταλήγει στα υπόγεια στρώματα του νερού. Το γνωστό περιοδικό  Newsweek  αναφέρει ότι 250.000 άνθρωποι σε μία επαρχία της Καλιφορνίας διατρέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης από DBCP.
Μερικά ζιζανιοκτόνα δρουν, όπως έχει ανακαλυφθεί στον εγκέφαλο προκαλώντας αμνησία. Σε πολλές αγροτικές περιοχές τα λιπάσματα έχουν τις συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων πάνω από τα καθορισμένα όρια  υγείας.
Αιτίες της ρύπανσης είναι η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, οι εντατικές καλλιέργειες αλλά και η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων  με γεωτρήσεις. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Οι επιπτώσεις της ρύπανσης του νερού στην υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε μετά από χημικές αναλύσεις που γίνονται στα εργαστήρια του, έδειξε ότι το νερό της ΕΥΔΑΠ παρόλα τα προβλήματα που το συνοδεύουν, μικρή συχνότητα ερευνών, ανυπαρξία ελέγχων σε ραδιοισότοπα, ίνες αμιάντου, υφαλμύρωση και υπερχλωρίωση του (συγκέντρωση πολλών ανεπιθύμητων αλογονομένων οργανικών ενώσεων),είναι σχετικά ασφαλές. Επίσης η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα σημεία όπου γίνεται ανάμειξη νερού κάποιας πηγής ,που εκμεταλλεύεται ιδιώτης, με νερό της ΕΥΔΑΠ. Σε ανάμειξη νερών από γεωτρήσεις με αυτό της ΕΥΔΑΠ βρέθηκε μεγάλος αριθμός κολοβακτηριδίων.
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε εδώ στον Βαρνάβα, αν πίνουμε νερό ή δηλητήριο με τόσες καρκινογόνες ουσίες που μπορεί να περιέχει και αντί να μας ξεδιψάει, βάζει σε κίνδυνο την υγεία  μας.
Πόσιμο νερό με καρκινογόνα νιτρικά άλατα πάνω  από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ή πολύ κοντά σε αυτά πίνουν οι κάτοικοι αρκετών περιοχών του νομού Αττικής. Συνέπεια της ρύπανσης του πόσιμου νερού από τα νιτρικά αποτελεί και η ύπαρξη αλάτων στα λαχανικά. Τα νιτρικά δημιουργούν καρκινογόνες εστίες στο στομάχι, και οι υψηλές συγκεντρώσεις τους μπορεί να προκαλέσουν την ασθένεια « blue baby» (μεθαιμογλοβιναιμία) στα βρέφη, με συμπτώματα όπως διάρροιες, εμετούς, αναπνευστικά προβλήματα, αδυναμία απόκτησης βάρους κ.λ.π.
 
Υπάρχει οξύτατο πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, κατεστραμμένο και πεπαλαιωμένο, με το δίκτυο που μας παρέχει η ΕΥΔΑΠ. Οι σωλήνες του δικτύου είναι κατασκευασμένες από αμίαντο, ενός υλικού απαγορευμένου πια και κατηγορούμενου για καρκινογενέσεις. Το δίκτυο κατασκευασμένο μετά το 1960 από αμιαντοσωλήνες κατά 50%  παρουσιάζει σωρεία προβλημάτων και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.
Κατά τα λοιπά το νερό ακριβαίνει συνεχώς χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες την ποιότητα νερού που πίνουν - πληρώνουν, το ίδιο γίνεται και στον Μαραθώνα και στην  Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα.
Ο Δήμος Μαραθώνα εκτός από την αύξηση του τιμολογίου και των τελών περιβάλλοντος? οφείλει να ενημερώνει συχνά- τους καταναλωτές- μαζί με τους λογαριασμούς του νερού για την ποιότητα του νερού που πίνουμε και με βάση τα πλέον πρόσφατα ευρήματα χημικού ελέγχου του ΠΑ.Κ.Ο.Ε για κάθε δημοτική κοινότητα κλπ.
Γιατί να πληρώνουμε αν πίνουμε δηλητήριο
;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.